Otázka

Dědění dluhů po dědickém řízení


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, Prosím o radu co s dluhem po zemřelé tchyni 3 roky po skončení dědického řízení. Tento dluh jím neprošel. Děkuji moc za radu

29.08.2024
Odpověď

Dobrý den,

předmětem dědického řízení je pozůstalost, což je veškeré jmění, a to tedy je nejen majetek, ale i dluhy,  které zůstavitel zanechal v okamžiku své smrti. 

 

Dle současné úpravy občanského zákoníku odpovídá dědic za dluhy zemřelého v plné výši, tedy i nad rámec hodnoty zděděného majetku. Věřitel se v případě dluhů může domáhat úhrady celého dluhu po kterémkoliv z dědiců, jeho libovolné části po všech dědicích, nebo naopak jen po některých (“jeden za všechny - všichni za jednoho” = za dluhy po zemřelém ručí společně a nerozdílně). 

 

Dědic odpovídá v plné výši (za předpokladu, že nebyla uplatněna výhrada soupisu pozůstalosti v dědickém řízení) za dluhy, které během dědického řízení nejsou zjištěny a objeví se až později.

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace