Otázka

Opomenutí dědice


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, měla jsem otce, který zemřel před šesti měsíci ale nikdo mi to nedal vědět. Nyní jsem se dozvěděla, že umřel a nikdo mi nic neřekl, jelikož zanechal po sobě velké majetky. Co mohu dělat?

11.09.2024
Odpověď

Dobrý den, mám za to, že pokud zůstavitel nesepsal prohlášení o vydědění Vaší osoby - nepominutelného dědice- potomka zůstavitele, byla jste neprávem vynechána z dědického řízení.
Jako potomek máte totiž ochranu při dědickém řízení dle Občanského zákoníku, kdy tento stanoví:
Nepominutelnými dědici jsou dle Občanského zákoníku pouze potomci zůstavitele (případně potomci potomků zůstavitele).

§ 1643(1) Nepominutelnými dědici jsou děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci.(2) Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.


Tedy, pokud jste nebyla vyděděna, máte právo minimálně na výše uvedený podíl z pozůstalosti.
Nicméně v řízení o pozůstalosti je příslušný notář, a to na základě rozvrhu řízení o pozůstalosti. To, kterému notáři bylo přiděleno projednání dědictví, je možné nalézt na webových stránkách Notářské komory ČR. Podrobné informace naleznete na : https://www.nkcr.cz/seznam-notaru/rozvrhy-rizeni-o-pozustalosti.

Současně upozorňuji na to, že v závislosti na množství nápadu danému notáři se může zahájení dědického řízení protáhnout na delší dobu.

 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace