Otázka

odmítnutí dědictví


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - chtěla bych odmítnout dědictví, o kterém se domnívám, že je předlužené. Na dokumentu, kde sepíšu své odmítnutí, musí být ověřený podpis? Za jak dlouho mi notář odpoví? Předem děkuji za odpověď.

31.05.2024
Odpověď

Dobrý den, 

Existují tři způsoby, jak můžete dědictví odmítnout. 

Zřeknutí se dědického práva za života zůstavitele. Sepíšete se zůstavitelem smlouvu, která musí mít povahu veřejné listiny. Nejlepší by bylo sepsání u notáře. 

Dále můžete odmítnout dědictví po smrti zůstavitele ve lhůtě jednoho měsíce od toho, kdy jste byla o svém dědickém právu vyrozuměna. K odmítnutí dochází zpravidla v rámci soudního jednání, avšak je možné zaslat soudu písemné prohlášení. Jen je třeba splnit určité náležitosti podání. Ověřený podpis není třeba, postačí vlastnoruční. 

Poslední možností je vzdání se dědictví ve prospěch jiného dědice. K tomuto je třeba souhlas druhého dědice a je třeba tak učinit před soudem v řízení o dědictví. 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace