Otázka

Kterému notáři přidělil soud projednání dědictví


Položit otázku
Otázka

Dobrý den,náš tatínek zemřel letos v březnu, poslední čtyři roky žil u své přítelkyně. Nebyl rozvedený. Prodal rodný dům. Jeho přítelkyně se chlubí, že pozůstalost už proběhla, ale nám dětem ani matce nikdo nedal nic vědět. Jak tedy zjistím, který notář pozůstalost vyřizoval? A z jakého důvodu nám nikdo nic neoznámil?

13.06.2024
Odpověď

Dobrý den, pravděpodobně se domnívám, že spíše pozůstalostní řízení ještě neproběhlo, kdy v současné době, samozřejmě dle velikosti města, probíhá řízení okolo 6 měsíců od úmrtí zůstavitele. 

Nicméně v řízení o pozůstalosti je příslušný notář, a to na základě rozvrhu řízení o pozůstalosti, který je možné nalézt na webových stránkách Notářské komory, v kategorii Rozvrhů řízení o pozůstalosti. 

V rámci daného města je stanoven Rozvrh pověřování notářů úkony o pozůstalosti pro daný obvod a pro daný rok - 2024.

Podrobné informace naleznete na : https://www.nkcr.cz/seznam-notaru/rozvrhy-rizeni-o-pozustalosti.

Pokud byste se dozvěděli o tom, že skutečně již pozůstalostní řízení proběhlo, bude nutné, abyste se coby nepominutelní dědicové obrátili na příslušného notáře, případně na soud s tím, že jste byli neprávem opomenuti (vyjma institutu vydědění). 

 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Podotázka

Dobrý den, je to už 3 roky, co manželce zemřela matka, a zatím jak soud, tak notář nic nečiní, co dělat?

05.09.2024
Odpověď

Dobrý den, v řízení o pozůstalosti je příslušný notář, a to na základě rozvrhu řízení o pozůstalosti, který je možné nalézt na webových stránkách Notářské komory, v kategorii Rozvrhů řízení o pozůstalosti. 
V rámci daného města je stanoven Rozvrh pověřování notářů úkony o pozůstalosti pro daný obvod a pro daný rok. Příslušnost je zde zakotvena několiv let zpětně.
Podrobné informace naleznete na : https://www.nkcr.cz/seznam-notaru/rozvrhy-rizeni-o-pozustalosti.


Pokud byste se dozvěděli o tom, že skutečně již pozůstalostní řízení proběhlo, bude nutné, abyste se obrátil na příslušného notáře, případně na soud s tím, že jste byl neprávem opomenut.

05.09.2024
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace