Otázka

Platnost závěti


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, měl bych dotaz k platnosti závěti. V tuto chvíli jsem svobodný a bezdětný. Je pravda, že pokud sepíšu závět a později se narodí potomek, tak i beze změny se závět již nestává zcela neplatnou, ale potomek (či více potomků dohromady) obdrží povinný díl (tedy 75% z celku) a zbývající čtvrtina bude rozdělena podle původní závěti? Zároveň bych se rád zeptal, jaké všechny údaje jsou potřeba pro uvedení osoby do závěti, zvláště v případě, že jeden z nich je cizí státní příslušník, nežijící v ČR ani EU. Děkuji

29.08.2024
Odpověď

Dobrý den,

neopominutelnými dědici jsou děti zůstavitele a nedědí-li, pak jejich potomci (tj. vnuci, pravnuci zůstavitele atd.), jsou nepominutelnými dědici zůstavitele (Vás). Nepominutelnému dědici náleží z pozůstalosti povinný díl.

 

Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.

 

Pořízením pro případ smrti (závěť) nemůže zůstavitel zkrátit povinný díl nepominutelného dědice, který se práva na povinný díl nezřekl a nedošlo ani k vydědění. Pokud tomu pořízení pro případ smrti odporuje, náleží nepominutelnému dědici povinný díl. Zůstavitel však může nepominutelného dědice ze zákonných důvodů vydědit.

 

Co se týče Vaší otázky na údaje dědice v závěti, tak v zákoně není nikde přesně stanoveno, co je potřeba uvést, ale v této situaci bych uvedl veškeré údaje, co o dané osobě máte, ať je pak v dědickém řízení snadno a s jistotou identifikována.

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace