Otázka

Zákonné podmínky vydědění


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, Mám dotaz ohledně vydědění. Pokud bych nechala svého syna vyděsit pro jeho chování nejen vůči mé osobě ale i vůči společnosti je případné vydědění trvalé? Tedy pokud by se nějakým způsobem závratným stylem změnil a "dostal rozum" dá se to třeba změnit?

27.04.2024
Odpověď

Dobrý den, 

 

Ano, je možné vydědění zrušit či změnit. Dle ustanovení §1649 občanského zákoníku prohlášení o vydědění lze změnit či zrušit stejným způsobem, jakým se pořizuje nebo ruší závěť. 

 

Tedy, zůstavitel má právo vydědění kdykoliv zrušit. Prohlášení se zrušuje odvoláním, nebo pořízením pozdějšího prohlášení.  U zrušení vydědění je nutné dodržet předepsanou formu. Vydědění lze zrušit, či odvolat ve stejné formě jako závěť. Závěť lze odvolat buď výslovně (dle ustanovení § 1577 občanského zákoníku), nebo konkludentně (nejčastěji zničením listiny) anebo vydáním originálu závěti pořízené ve formě veřejné listiny zůstaviteli. Bylo-li pořízeno ve formě veřejné listiny, tzn. notářského zápisu, může být zrušeno vydáním notářského zápisu o prohlášení o vydědění ze sbírky notářských zápisů. 

 

Je však důležité připomenout, že vydědění lze učinit pouze z předem stanovených důvodů, které musí nabývat určité intenzity. Nepominutelné dědice (potomky zůstavitele) totiž nelze vydědit libovolně, nebo bezdůvodně. V ustanovení § 1646 odst. 1 občanského zákoníku jsou vyjmenovány jednotlivé důvody k vydědění. Zůstavitel může vydědit nepominutelného dědice, který mu neposkytl potřebnou pomoc v nouzi, o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl, byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze nebo vede trvale nezřízený život. Zůstavitel může také vydědit nepominutelného dědice marnotratného nebo zadluženého s tím, že zanechá povinný díl jeho dětem. Výčet výše zmíněných důvodů je uzavřený. 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace